به گزارش دبیرخانه انجمن علوم خاک ایران، مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک ۱۴ آذر 1402 با شعار “خاک و آب، منشأ زندگی” در محل وزارت جهاد کشاورزی برگزار و از خادمان خاک و برگزیدگان مسابقه هنری تجلیل شد. در این مراسم علاوه بر مقامات ارشد وزارت جهاد کشاورزی، معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست، روسای سازمانهای جهاد کشاورزی، مدیران آب و خاک و امور فنی و مهندسی سراسر کشور، کارشناسان و محققان، اساتید و داشجویان، فعالان حوزه خاک و آب و انجمن علوم خاک ایران نیز حضور داشتند.
محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی در پیامی خاک را مظهر زندگی و قداست خواند و بر توجه وافر و کافی به مقوله فرهنگسازی و الزام همگانی در حفظ، صیانت و بهرهبرداری بهینه از این عنصر حیاتی تاکید کرد.
در این مراسم علی سلاجقه معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور اظهار داشت: امروز وضعیت منابع آب و خاک کشور و جهان به عنوان منشاء زندگی تحت تاثیر مسائل طبیعی و انسانی است، بهطوری که ۲۵ درصد تنوع زیستی در خاک است و تغذیه بیش از ۹۰ درصد جانداران و ۹۵ درصد انسانها با استفاده از خاک است. وی آب و خاک را پایه اصلی امنیت غذایی دانست و حفظ آن را با اتکا به ظرفیت نخبگان، دانشبنیانها و ایفای وظایف قانونی دستگاههای متولی، ضروری خواند.
صفدر نیازی شهرکی معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیز در این مراسم گفت: برای دسترسی به افزایش تولید، سهم اراضی جدید ۱۵درصد بوده و بیش از ۸۵ درصد مازاد غذا باید از طریق افزایش عملکرد در واحد سطح و بهطور عمده با رویکرد مدیریت پایدار خاک محقق شود.
به گفته وی، ۸۰ درصد اراضی کشاورزی در دنیا به صورت دیم است که ۶۰ درصد غذای مورد نیاز جهان را تامین می کند. این در حالی است که در کشور ما ۶۰درصد اراضی دیم بوده و فقط ۲۰درصد غذای ما را تامین می کند. وی افزود: این نشانگر ضرورت توجه بیشتر به مقوله ارتقای بهره وری بهویژه با تاکید بر مدیریت آب سبز و بهبودی حاصلخیزی خاک است.
نیازی شهرکی تصویب آیین نامه اجرایی قانون حفاظت از خاک، آغاز توسعه نظام نسخه نویسی مبنی بر توصیه های کودی، تهیه و ابلاغ شرح خدمات، اخذ ردیف ملی اعتبارات، پیگیری اعتبارات مربوط به خاک، مطالعه ۲۰ میلیون هکتار از اراضی ملی در پروژه آبخیزداری و تهیه نقشه های مدیریت پذیر خاک را از اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در راستای حفظ خاک کشاورزی دانست. این مقام مسوول تصریح کرد: اکنون تهیه نقشه های حاصلخیزی خاک های کشور با همکاری فائو و موسسه تحقیقات خاک و آب، تقویت همکاری با معاونت زراعت در اجرای طرح جهش تولید، تقویت همکاری های تخصصی بین المللی ایران با فائو و تهیه شناسنامه حاصلخیزی اراضی کشاورزی در اولویت برنامه ها قرار دارد.